Kommunchefen spår ljus framtid för digitala tvillingar

Bristande samordning mellan olika instanser i kommuner är idag ett stort problem, enligt Jonatan Adamo Block, kommunchef Hofors kommun. Han tror att digitala tvillingar skulle ha en stor positiv effekt på kommunen. 
– Om fem år tror jag faktiskt att ett sådant grepp skulle kunna bli möjligt i Hofors kommun. Ett digitalt analysverktyg skulle kunna ge mig och hela organisationen en bättre återspegling av hur verkligheten egentligen ser ut, säger han.

Jonatan Alamo Block tillträdde som Kommunchef i Hofors kommun den 1 januari 2019. Med en bakgrund som bland annat Barn- och utbildningschef i Falu kommun och Grundskolechef i Haninge kommun har han gedigen erfarenhet av systemstyrning inom offentlig sektor. Som högsta chef har han ett stort behov av att få en tydlig bild av vad som sker i verksamheten. Något han menar blir problematiskt idag, när en stor del av verktygen som används inom kommuner fungerar som pliktskyldig återrapportering.

– Tyvärr missar man många saker, inte minst när det kommer till att upptäcka när saker och ting går rätt eller fel och orsaken till det. Berättelserna har vi, men vi skulle behöva mer övergripande, faktabaserade bilder. Ett analysverktyg skulle vara mycket intressant och kunna ge mig och hela organisationen en bättre återspegling av hur verkligheten egentligen ser ut, säger Jonatan Alamo Block. 

Jonatan Alamo Block, Kommunchef Hofors kommun

Jonatan Alamo Block, Kommunchef Hofors kommun

Rätt hjälp direkt

Uppdraget som ledare för en offentlig verksamhet beskriver Jonathan Adamo Block som väldigt komplext och ofta tjänstebaserat. Det gör att kvalitén i bemötandet mellan tjänsteutövaren och den som har tjänsten blir helt avgörande. Enligt Jonatan Alamo Block är socialt utsatta människor eller människor med behov generellt sätt ofta i kontakt med många myndighetspersoner. Exempelvis kan Arbetsförmedlingen göra en individuell plan för den som söker jobb, Försäkringskassan en annan och Socialtjänsten en tredje. Att sätta in rätt hjälp direkt blir därför det mest effektiva – både ur kostnadssynpunkt för organisationen och för den arbetssökande som slipper slussas runt mellan olika instanser.  

– Min roll går ut på att hjälpa organisationen att bli bättre på att hantera det här mötet och lära av när saker går bra eller mindre bra. Det här är något jag upplever att alla människor inom organisationen eftersträvar och vill. Men som systemet ser ut idag är det svårt, säger Jonatan Alamo Block.

Organisatoriska mellanrum

Avstånden som uppstår när människor förflyttas sömnlöst mellan olika instanser kallas Organisatoriska mellanrum. Jonatan Adamo Block menar att det här skapas kötider och i vissa fall även en exkluderande problematik. Eftersom flera instanser har uppdrag som idag följer efter varandra i en kedja, uppstår en känsla av att man alltid kan skicka ärendet vidare till någon annan instans. Risken blir då att ärenden faller mellan stolarna och att människor inte blir hjälpta. Något som enligt Jonathan Adamo Block skapar stora samhällsproblem. 

 – Ett tydligt exempel är ju om jag vill beställa mat på en restaurang. Då behöver jag inte beställa den sju olika gånger av sju olika kypare. Men om jag däremot hamnar på akuten får jag presentera mitt problem för sju olika personer. Så borde det inte vara. Här finns det mycket förbättringsmöjligheter som ett digitalt system skulle kunna bidra till, säger han.

En möjlighet ser han handlar om den interna uppkopplingen, där varje instans skulle kunna få god inblick i vad som hänt i tidigare instanser. 

Driver gemensamt mål framåt

– Digitala tvillingar gör det möjligt att använda en annan form av beslutsstöd än det vi på kommunalnivå använder idag. Sådan teknik kan visa hur och när saker och ting inträffar i praktiken och spåra händelser i det som sker. På så sätt får de olika instanserna lättare att agera på bästa sätt. Men framförallt minimeras riskerna med att de motarbetar varandra, och istället driver det gemensamma målet framåt. 

Specifikt för Hofors kommun ser Jonatan Alamo Block att digitala tvillingar skulle vara till stor nytta, inte minst ekonomiskt. 

– Med den digitala tekniken kan relevant information samlas ihop på ett bättre och mer automatiserat sätt i kommunen. Och tack vare ett bättre databaserat underlag kan man tydligare se vad som händer i organisationen och sätta in behov där det behövs: Vad behöver vi prioritera? Var går vi in med ledning och stöd? Och vilka resurser behövs? Systemet skulle gå från att bli berättelseberoende till mer faktaberoende. Det skulle hjälpa oss i Hofors kommun väldigt bra säger han.

Digital tvilling i Hofors kommun 

Givetvis finns de en nackdel med att övervakningssamhället ökar, menar Jonatan Alamo Block. Så även inom kommunalt beslutsfattandet. Samtidigt är användandet av data som underlag inte något konstigt utan har funnits i vår vardag länge. 

– Inte minst via Google och Microsoft som redan använder så kallad Big data. Men då storebror ser dig blir det givetvis extra viktigt att värna om den personliga integriteten och GDPR, säger han.

Planerna att implementera digitala tvillingar i Hofors kommun är än så länge bara på intressenivå. Men enligt Jonatan Alamo Block är det inte en omöjlighet att det skulle bli aktuellt inom en inte alltför lång framtid.  

– Om fem år tror jag faktiskt att ett sådant grepp skulle kunna bli möjligt i Hofors kommun. Det skulle vara otroligt spännande att få en sådan utveckling. Vi skulle då kunna ersätta mindre välfungerande dokumentfunktioner och analysverktygen vi har. Det skulle underlätta betydligt med ett faktabaserat analysverktyg att fatta mer kostnadseffektiva och effektiva beslut på, säger Jonatan Alamo Block.  

 

Föregående
Föregående

Korrelationen mellan data – framtidens ”nya olja”

Nästa
Nästa

Digitala tvillingar kan förändra organisationers sätt att se på sig själva