Vi på Digital Tvilling strävar efter att förändra synen, normen och praktiken kring styrning, organisering och beslutsfattande – vi vill skapa ett sömlöst samspel mellan människor och teknik och åstadkomma stora effekter på systemnivå genom detta.
— Niklas Post, VD

Vi hjälper er att förstå hur verkligheten fungerar

Digital Tvilling grundades med en insikt som många kan känna igen: dagens organisationer har blivit så komplexa att det är svårt att se hur allt faktiskt hänger samman, fungerar och vilka faktorer som skapar de resultat man eftersträvar. I organisationer med uppdelade ansvarsområden, beroenden av leverantörer och komplexa kundlandskap kan det vara överväldigande att få en tydlig överblick över helheten.

När beslut fattas inom organisatoriska silos, utan en samlad helhetsbild, riskerar även välmenande beslut att få oönskade konsekvenser. Vi ser detta fenomen i allt från stora företag och kritiska infrastrukturer till avancerade produktionsprocesser. Digital Tvilling finns för att lösa dessa utmaningar och skapa en tydlig väg framåt för våra kunder.

Moderna organisationer har ett problem

Dagens samhälle ställer högre krav än någonsin på samverkan mellan specialister. Tänk på skillnaden från 1800-talets snickare, som själv fällde ett träd för att kunna bygga en stol, till dagens globala produktionskedjor. Idag är produktionen beroende av ett komplext samspel mellan råvaruproducenter, transportörer, underleverantörer, montörer, distributörer och försäljningskanaler.

Den här utvecklingen innebär att värdeskapandet – förflyttningen från tillstånd A till tillstånd B – kräver påverkan och beslut från en mängd olika specialister. Med specialisering som en dominerande trend de senaste årtiondena har organisationer blivit beroende av varandras expertis för att skapa värde.

Specialisering leder dock till en specifik syn på världen. Varje expert har sitt sätt att se på orsak och verkan, rätt och fel. När ingen har det övergripande ansvaret för hela värdeflödet från A till B blir det svårt att säkerställa att allas insatser faktiskt bidrar till helheten. Beslut fattas utifrån varje specialiserings perspektiv, och värdeskapandet fastnar ofta i organisatoriska mellanrum.

Konsekvenser av organisatoriska mellanrum:

  • Låg grad av kollektivt beslutsfattande: Beslut fattas på olika grunder och riskerar att motverka varandra. Denna suboptimering resulterar i ineffektivitet, onödiga överlämningar, omorganisationer och interna konflikter.

  • Avsaknad av överblick över värdeskapandet och verkligheten: Organisationer styrs ofta utifrån roller och specialiseringar snarare än värdeskapande helheter. Lokala tolkningar av värde och resultat tar överhanden på bekostnad av den större bilden.

  • Svårigheter att skapa effekt genom utvecklingsinitiativ: Fokus på att automatisera administrativa processer för att frigöra resurser till kärnverksamheten har lett till resursbrist. Istället har prioriteten hamnat på underhåll och utveckling av befintliga lösningar.

Vi ville skapa en plattform som gör det möjligt för organisationer att fånga och förstå sina verksamheter på en djupare nivå, så att de kan fatta bättre beslut och förbättra sin faktiska kärnverksamhet. Nu, ett par år senare, har vi denna plattform.
— Filip Åsblom, CTO